ULOGA LIDERA U UPRAVLJANJU ORGANIZACIJSKOM KULTUROM” Ane Miletić – pogledajte što smo sve naučili!

Dragi članovi Udruge U4HR,

U srijedu 01. lipnja 2016. u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge U4HR održano je predavanje Ane Miletić iz tvrtke SELECTIO – “Kultura jede strategiju za doručak: Uloga lidera u upravljanju organizacijskom kulturom”.

Predavačica nas je u predavanje uvela zanimljivom pričom o tvrtki General Motors i njihovoj tvornici u Freemontu, SAD. Tvrtka je nakon razdoblja izrazito loših rezultata uvela promjenu u načinu upravljanja tvornicom uz istu strukturu i zaposlenike, što je dovelo do dramatičnih poboljšanja u produktivnosti i smanjenju troškova.

Nakon zanimljivog uvoda, krenuli smo s teoretski dijelom i definicijom organizacijske kulture koja pojednostavljenim rječnikom odgovara na pitanje:”Kakva je organizacija?”.
Organizacijska kultura je set vrijednosti, uvjerenja, normi i običaja u organizaciji koje određuju internu komunikaciju, način rada i ponašanje pojedinaca i grupa.

Slojevi organizacijske kulture mogu se podijeliti na:

  • Vidljive: struktura, jezik, rituali, priče i legende
  • Nevidljive: uvjerenja, vrijednosti, pretpostavke

Nakon teoretskog dijela, čuli smo priču o zanimljivom eksperimentu o prenošenju organizacijske kulture.

U daljnjem izlaganju Ana nas je podsjetila na 4 tipa organizacijskih kultura:

  • Hijerarhijska s formalnom strukturom, koja daje veliku važnost procedurama i pravilima
  • Tržišna koja ima fokus na profitabilnosti i potrošačima te jasan cilj i agresivnu strategiju
  • Suradnička u kojoj su važne vrijednosti i ciljevi, timski rad, uključenost pojedinca, poticanje odanosti i lojalnosti kompaniji
  • Poduzetnička s naglaskom na fleksibilnosti i kreativnosti; vodstvo je inovativno i orijentirano na proizvodnju inovativnih proizvoda i usluga i preuzimanje rizika

Predavačica nas je daljnjim predavanje odvela u primjer tvrtke Apple i promjene njihove organizacijske kulture.
Predavanje smo završili zanimljivom raspravom o kompetencijama koje bi management i vodstvo tvrtke trebao imati da bi pokrenuli promjenu u organizacijskoj kulturi.

Hvala Ani Miletić i HUP-u na iznimno zanimljivom i aktivnom predavanju!

Propustili ste predavanje? Pratite redovito obavijesti na stranicama Udruge U4HR te na službenoj Facebook stranici te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto!

Niste još član Udruge U4HR, a zanima vas područje upravljanja ljudskim potencijalima i voljeli biste nam se priključiti? Registrirajte se kao član!Odgovori