Predstavljene uspješne HR prakse iz Erste&Steiermärkische Bank te Erste Group Card Processora

U utorak 15. svibnja u prostorijama Trinoma održano je predavanje na temu “Najbolje hrvatske HR prakse” gdje su svoja iskustva s prisutnima podijelile predavačice iz tvrtke Erste&Steiermärkische Bank te Erste Group Card Processor.

Interna kvaliteta usluge u Erste&Steiermärkische Bank

Maja Crnjak i Ines Šuvak Mora objasnile su kako su svojim internim mjerenjem kvalitete usluge ojačale funkciju ljudskih potencijala u Erste&Steiermärkische Bank, koja u Hrvatskoj ima tri tisuće zaposlenika, u ukupno osam povezanih društava.

Tim od 22 zaposlenika iz HR-a je 2016. preuzeo odgovornost za upravljanje internom kvalitetom. Ono što su predavačice posebno istaknule je činjenica da koriste interne resurse i alate koje sami rade.

Četiri ključne faze koje koriste su interno istraživanje, analiza i inputi, realizacija te praćenje realizacije kroz GAP (godišnji akcijski plan) i KPI (ključne pokazatelje učinaka).

Mogu se pohvaliti i odličnom vezom prema korporativnoj kulturi, prema razvoju kompetencija, upravljanju učinkom, ali i angažiranosti te motivaciji zaposlenika.

Priznaju kako postići nešto takvo nije bilo jednostavno, na početku je komunikacija bila dosta osjetljiva.  No, kako ističu, napredak se posebno vidi u dijelu podrške prodajnim sektorima.

Čak i one organizacijske jedinice koje imaju visoke ocjene i dalje su motivirane za stalna poboljšanja.

ROKanje & KRPanje Erste Group Card Processoru

Mirjana Grbić iz IT tvrtke Erste Group Card Processor objasnila je kako su uspjeli uvesti mogućnost korištenja rada od kuće te kraćeg rada petkom. Usprkos problemima s kojima su se susreli, prije svega zakonodavstva i rješavanja ozljeda na radu, uspjeli su pronaći rješenje.

Prednosti rada od kuće su ponajprije ušteda vremena (kod putovanja), zatim bolja koncentracija, efikasnost, fleksibilnost, komfor, ali i rad kod lakših zdravstvenih poteškoća ili kod ostanka kod kuće zbog bolesnog djeteta.

Pilot faza rada od kuće počela je u studenom 2016. godine i trajala je do kraja siječnja 2017. godine, a važno je bilo samo da zaposlenici imaju dobru internetsku vezu, opremu, imali su pravo i na službeno računalo te mobitel, ali morali su prijaviti adresu za izdvojeno mjesto rada (u obzir je dolazilo samo mjesto prebivališta ili boravišta).

Drugi njihov projekt – kraći rad petkom (KRP) postigli su tako da su od ponedjeljka do četvrtka stavili radno vrijeme od osam i pol sati, a petkom od šest sati. Također, u firmi postoji i klizno radno vrijeme. Ono što je također važno jest da zaposlenici ne moraju nužno petkom raditi kraće, već to može biti bilo koji drugi dan u tjednu.

Zanimljivo je kako i kod ROKanja i KRPanja troškovna učinkovitost iznosila nula kuna. Stoga ih mnoge tvrtke traže savjet kako to postići.

Nakon ovih zanimljivih praksi, već sljedećeg utorka očekuju nas dvije nove prakse: Infinium i Nanobit.