Održana konferencija GENERATION MANAGEMENT u organizaciji Lidera i U4HR


Poslovni tjednik Lider
i Udruga U4HR u srijedu 13. prosinca održali su zajedničku HR konferenciju s temom GENERATION MANAGEMENT: Kako voditi različite generacije.

‘Odite, pogledajte, vratite se’, poručio je u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić mladima koji razmišljaju o odlasku u inozemstvo otvarajući u Westinu konferenciju Generation Management u organizaciji Lidera i Udruge U4HR i pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Prema njemu, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećan je odlazak radne snage i to nije moguće izbjeći, što dokazuju i primjeri drugih zemalja poput Poljske i Rumunjske. Priznao je nesrazmjer između tržišta rada i potreba poslovnog sektora, najavivši veću aktivnost Zavoda za zapošljavanje, kako u pogledu aktiviranja trenutno nezaposlenih, tako i kroz izdavanje većeg broja radnih dozvola za strane radnike. Dugoročno, pak, problem se može jedino riješiti reformom obrazovanja i učenjem mladih prije svega kako da uče jer su promjene toliko brze da prenošenje činjenica i podataka nije dovoljno, smatra Pavić.

Glavni urednik poslovnog tjednika Lider
Miodrag Šajatović pozdravio je okupljene te ustvrdio da problem nije kako će on s milenijcima, već kako će milenijci s njim, odnosno da su trenutno vjerojatno veći problem starije generacije, a ne mlađe. Hrvojka Kutle iz U4HR primijetila je oko 2005. da se kandidati mijenjaju i postaju daleko samopouzdaniji na razgovorima. Postavljali su pitanja o povišici i karijernom napredovanju, što je danas postao standard. ‘Oni možda ne znaju što žele, ali znaju što ne žele’, zaključila je Kutle i izrazila nadu da će konferencija dati odgovore na neka pitanja.

Glavno predavanje na Liderovoj konferenciji Generation Management održala je Orsolya Nemes s Milestone Solutions Laba iz Budimpešte koja je sudionicima pojasnila osnovne pojmove poput generacijske teorije, karakteristika famoznih milenijaca i izazova budućnosti. Nizom vrlo starih citata pokazala je da nerazumijevanje starih prema mladima postoji vjerojatno koliko i ljudi, želeći reći da i danas postoji dosta mitologije oko generacijskih razlika. Dio je istina, dio je mit, poručila je Nemes, te primijetila da je generacijska teorija naglašenija na Zapadu zahvaljujući tehnološkom napretku.

U sklopu konferencije dodijeljene su tradicionalne nagrade ‘Najbolji poslodavac’ u kategoriji malih, srednje velikih i velikih tvrtki, koju portal MojPosao dodjeljuje već 11 godina zaredom.
U kategoriji malih tvrtki najbolji poslodavac je tvrtka Integracija od-do, na drugom mjestu je tvrtka Greyp, a trećeplasirana je tvrtka Media Toolkit. Najbolji poslodavac u kategoriji srednje velike tvrtke je tvrtka Foreo, drugo mjesto zauzela je tvrtka DHL International d.o.o., a na treće mjesto pripalo je tvrtki Degordian.
Najbolji hrvatski poslodavac u kategoriji velikih tvrtki je tvrtka Deichmann, na drugom mjestu je tvrtka DM Drogerie markt, a na trećem mjestu je tvrtka IKEA Hrvatska. Nagrade je uručio Jurica Šarčević, voditelj projekata na portalu MojPosao.

Detaljnije o održanoj konferencije pročitajte na Lider.media.

U nastavku su fotografije s konferencije: